Ce este Henna? 

Există o singură plantă de henna adevărată, Lawsonia inermis.    

Sinonime: Alcanna spinosa (L.) Gaertn, Casearia multiflora Spreng, Lawsonia alba Lam, Lawsonia speciosa L, Lawsonia spinosa L, Rotantha combretoides Baker.

Când savanții botaniști occidentali au văzut plante henna in doua stadii diferite, tinere și mature, au crezut că văd două specii și le-au dat nume botanice diferite. 

Henna mică și imatură, are un conținut scăzut de coloranți. La maturitate, dupa vârsta de 3 ani, dezvoltă un conținut mai mare si mai puternic de coloranți. Vopseaua din interiorul acestei plante produce o pată roșie / maro pe piele și diferite nuanțe de roșu pe păr. 

Cum acționează henna

Moleculele rosii-portocalii pure din henna, pătrund în stratul superior al părului atașându-se de keratină și în funcție de culoarea originală a părului, îl vopsesc în nuanțe de roșcat. Culoarea care se obtine depinde de culoarea pe care se aplica si de timpul de actionare.

Prin combinarea cu alte plante tip henna (neutru, indigo) se pot obține diferite nuanțe și culori.
Multe culori de vopsea naturala sunt un amestec de henna, cassia, indigo și alte plante care îmbunătățesc culoarea. Atenție, totuși. Multe „vopsele cu henna” conțin alte substante chimice în afară de plante.

Henna pura 100% nu conține niciun fel de aditivi, săruri metalice sau plumb. In comert exista si vopsele henna care contin picramat de sodiu, colorant sintetic considerat nociv care se adauga in henna pentru a accentua nuanta de rosu.


Pericolele hennei de slabă calitate, cu adaosuri chimice

Deși este posibil să găsiti henna pură fără aditivi, nu există nici o garanție. Multe țări, precum India, au cerințe de etichetare mai puțin stricte. Chiar dacă în cutie scrie 100% colorarea părului cu henna, este posibil să nu fie ceea ce primești. Unii aditivi pot include săruri metalice care, deși vor ajuta culoarea din henna roșu, să se schimbe in nuante de maro pot reacționa urât cu părul tratat chimic, transformându-l în verde, portocaliu sau negru. Aceștia sunt numiți compuși de henna. Atunci când coaforii se sperie că folosești henna, se gândesc la compuși de henna, care reacționează cu tratamentele chimice.

Un alt aditiv amestecat cu henna este colorantul verde. Cu cât pudra de henna este mai verde, cu atât se crede că este mai proaspătă. Astfel că producatorii fără scrupule îl vor amesteca  cu pulberea de henna pentru a o face mai verde.

Trebuie evitată henna care conține substanțe chimice. Dacă există arsuri, mâncărime, vezicule sau orice altă problemă după aplicarea hennei, atunci trebuie curățată rapid cu apă rece și consultați imediat un medic. 


Beneficii henna pura 100%

Pulberea obținută din frunzele uscate de henna-lawsonia inermis nu doar coloreaza, ci fortifică și revitalizează firele de păr, conferind strălucire și vigoare, iar părul devine mai ușor de pieptănat. Henna nu numai ca vopseste, dar este un adevarat tratament natural pentru podoaba capilara.

Henna are proprietăți antifungice și astringente, aduce benficii pentru părul afectat de mătreață, purifiant și echilibrant pentru scalpul gras, contribuie la menținerea sănătății părului și scalpului.
Firele de păr devin mai groase, mai rezistente și mătăsoase, îmbunătățind astfel aspectul și sănătatea podoabei capilare.

Comentarii